SUNT SYN PÅ MAT I UNGDOMSKOLEN

Besøk på Gosen skole, fredag kl 11:15

Er skolemåltidet er ressurs for læringsmiljøet?
Vi spurte Gosen skole om vi kunne komme på besøk til deres kantine med dette spørsmålet på blokka. Rektor Hilde Solberg har engasjert seg i ‘grønn mat’ i lang tid (helt siden 70-tallet) og har jobbet med Stavanger kommune om å få til gode, sunne tiltak for elever i skolen.

Det skal også nevnes at skolen har vært kunde hos Jakobs Brød i mer enn 10 år og vi vil gjerne se i praksis hvordan deres kantine fungerer.

Mat- og helse lærer, Live Henrikke Knudsen og Rektor Hilde Solberg, tok godt imot meg og vi hadde en fin dialog om mat og helse faget i skolen og spørsmålet om mat som ressurs.

Overgang til sunnere mat
Rektor Hilde Solberg begynner med å fortelle litt om oppstarten og hvordan den gikk til. Det har vært en reise fra oppstarten av skolens kantine til det den er i dag. ‘Vi begynte med ‘vanlig’ kantine mat med blant annet lyse horn, men fant ut at det ikke fungerte og gikk deretter over til sunnere mat’. ‘Det ble da naturlig for oss på Gosen skole å bruke nærmiljøet og tilbudet som var på Ullandhaug Gården, der Jakobs Brød holdt til den gang.’ Hun fortsetter; ‘Vi er fornøyde med maten, men vi må legge til at det er synd at sunn mat må koste mer’. ‘Det kan være utfordrende å få det til økonomisk.’

Merket dere forskjell på før og etter omlegging av mattilbudet?
‘Jeg må si at det var lærere på skolen som sa de merket forskjell på elevene etter omlegging av fiberinnhold i brødvarene.’

Solberg sier at de kan ikke dokumentere det, men uansett så ser hun at elevene trives og nyter god sunn mat i dagens kantine og det er en glede.

Om mattilbudet
Gosen-kantinen driftes av elvene selv og de får praksislæring i mat og helse faget. Lærer Live Henrikke Knudsen forteller entusiastisk om elevenes glede i matlaging og vi får komme inn å se dagens mat-prosjekt hvor de lager ‘høye’ smørbrød med egen hummus.

           

Det er glade elever og det er lett å bli inspirert av å se ungdommen nyte god sunn mat.

Entusiaster
Det er spennende å ta en runde i lokalene og en ser raskt at skolen er genuint interessert i temaet. Jeg finner spor tiår tilbake på plakater og skilter som kan vise til at dette er et langsiktig fokusområde. Det kan skiltes med diplom fra Ungt Entreprenørskap i 2010 hvor Gosen skole vant premien for ‘beste kantine produkt’. Et annet innrammet bevis er kravene til bruk av Debios serverings merke i SØLV (50 % av andel innkjøp er økologiske) og de har diplom som den første skolen i Norge i sitt slag!

Hvorfor koster sunn mat mer?
Tilbake i bakeriet spør jeg Jakob Philipsen, gründeren bak Jakobs Brød, om hvorfor det er slik at prisene på brød og bakervarer er dyrere enn hos andre leverandører. Et umiddelbart og entydig svar kommer: ‘det er håndverket som ligger i bakverket’. Samt at råvarene av urkorn koster mer.

Jakobs brød og bakervarer blir ikke laget i maskineri eller i stor-skala, det er håndverk som ligger bak. Det bakes med med reneøkologiskeurkorns-mel, spelt, havre, rug, med hirse og helkorn. Hirsen og helkornet kokes i mange timer før det eltes i deigen, dette gjør at brødet blir saftig og helkornet mykgjøres og oppløses.

Bruk av surdeig gjør også at mengde gjær går ned, og brødene langtidshever. Dette gjøres fordi det gir næringsrik mat og lettere for kroppen å ta opp vitaminer og mineraler i kornet.

Å lage et brød på denne måten tar tid. Og tid er penger sier Philipsen. Han legger til at han gir skolene en god pris fordi han ønsker å levere til dem. Han ønsker å formidle at: sunn mat har en forbindelse til innlæring.

Hege M 11.9.18

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *