DERFOR BØR DU SPISE ØKOLOGISK RUG

Rug er ikke bare rik på kostfiber, det gir også god metthetsfølelse og reduserer betennelser i kroppen, viser dansk forskning. Fullkorn er en viktig del av et sunt kosthold og her har vi listet opp gode grunner til å spise rugbrød daglig;

 1. Rug inneholder stoffer som heter benzoksazinoider. Disse stoffene styrker blodets immunceller og får dem til å angripe bakterier, og det har betydning for utviklingen av blant annet blodpropper og leddgikt.
 2. Jakobs brød inneholder tangmel som er rikt på jod. Og jod er viktig for hormonproduksjonen.
 3. Rug er den mest fiberrike kornsorten og består av hele 16 % fiber. Å spise nok fiber, 25-35 gram om dagen, er bra for fordøyelsen, tarmfloraen og hjertet.
 4. Glimrende kilde til vitamin E og B1.
 5. Kornsorten er også rikest på vitamin E og vitamin B1. E-vitamin fungerer blant annet som en antioksidant i kroppen vår og beskytter spesielt de røde blodcellene våre. Vitamin B1, også kalt tiamin, er viktig for energiomsetning i cellene våre og forbrenning av karbohydrater.
 6. Gir jevn energi.
 7. Rug virker positivt på blodsukkerreguleringen i kroppen. Det vil si at et måltid rikt på fullkornsrug gir deg en jevn tilførsel av energi uten svingninger. På sikt kan det virke forebyggende for livsstilssykdommen diabetes type 2.
 8. Bedre humør. En svensk studie rapporterte deltakere at de følte seg mer pigge og glade etter å ha spist et måltid rikt på rug. Funnet kobles til sammenhengen mellom tarmene og hjernen, som fermentering/nedbrytning av fiber fra rug i tykktarm virker positivt på.
 9. Øker metthetsfølelsen og holder vekten stabil.
 10. Rug påvirker vår appetittregulering. Det øker metthetsfølelsen via økt utskillelse av metthetshormoner. Å spise rug kan derfor føre til et lavere energiinntak og hjelpe oss med vektreduksjon eller å holde en stabil vekt.
 11. Forebygger kreft. Som fullkorn generelt er rug koblet med redusert risiko av tarmkreft. I tillegg ser man at rugprodukter av fullkorn har forebyggende effekter mot prostatakreft og muligens brystkreft. Det er trolig kornets spesielle fibersammensetning sammen med vitaminer, mineraler og fytinsyre som virker beskyttende mot kreft.
 12. Kornsorten er rik på smak, og helsefordelen av god smak på måltidet skal man ikke underestimere.

Kilder:

https://iform.nu/sunn-mat/supermat/derfor-bor-du-spise-rugbrod-hver-dag

https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/derfor-trenger-vi-jod

https://brodogkorn.no/fakta/rug/

https://aktivtrening.com/sunn-mat/derfor-bor-du-spise-rug

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *